KÜ hoovialal parkimine

Foorumi reeglid
Juristaitab veebi digitaalsesse arhiivi kuuluvad alates 2011. aastast kuni 2023. aasta 15. maini veebi teel esitatud küsimused ja juristide poolt antud vastused. Tähelepanu! Arhiivis ei uuendata ega kaasajastata arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik tutvuda ajakohase teabega.

Isikuandmete töötlemise kohta saate lähemalt lugeda siit.
Vasta

KÜ hoovialal parkimine

07 Apr 2016, 00:06

Tere!
Oman korterit. Meil on korteriühistu loodud. KÜ esimees ei luba meie kasutuses olevat autot hoovialal parkida. Parkijaks oleks korteri omanik või korteriomaniku poeg (mõlemate elukohaks ka vastav korter registreeritud). KÜ esimees ütleb põhjenduseks, et parkimiskohad on aastatega välja kujunenud, nemad on aastakümneid siin omi sõidukeid sel viisil parkinud ja vabu kohti pole. Et inimene kellelt mina korteri ostsin ei omanud autot, seega ka mitte parkimiskohta hoovialal ja sedasi on välja kujunenud, et meie korteri jaoks lihtsalt parkimiskohta ette nähtud pole. Justkui eelmise korteriomaniku auto mitte omamine ja parkimiskord minule korteriostuga üle kanduks? Ükski korter ju reaalselt ei oma parkimiskohta. Hooviala peaks olema võrdses ühiskasutuses. Mingit dokumentatsiooni hoovialal parkimiskohtade jagamise kohta pole mulle esitatud. Tõsi hoovialal pole teab kui palju parkimiskohti, aga kaheksa korteri peale niipalju siiski on, et igaüks saaks ühele autole parkimiskoha. Sellise ettepaneku ka KÜ esimehele tegin, tulemusteta. Meie KÜ-s on osadel korteritel kaks parkimiskohta. Näen siin ebavõrdsust, kui osad pered saavad paigutada hoovialale oma mõlemad autod, samas kui minu kasutuses olev üks auto ei mahu sel juhul hoovialale parkima. Lisaks on küsimus , kas minu poolt hoovialale pargitud minu kasutuses olev auto peab olema minu isiklik sõiduauto (s.t. minu nimele registreeritud), et mul oleks seda õigus hoovialale parkida? Omab see ka mingit tähtsust? Näiteks, kui minu auto on remondis, katki või muul põhjusel mul seda hetkel pole ja sõidan teise (õele või sõbrale kuuluva) autoga, mis pole minu nimele registreeritud? Elan selles konkreetses majas, sõidan autoga, aga koju tulles seda parkida ei saa kuna minu jaoks pole kohta. KÜ esimees paigaldas autole kirja, et ma enam sinna ei pargiks, et vastasel juhul laseb auto teisaldada. Mulle tundub, et selline käitumine on ebaseaduslik.
Mis on minu õigused? Oleme püüdnud läbirääkimiste teel olukorda lahendada, aga KÜ esimees seda ei soovi. Ütleb, et seda teemat ta rohkem ei käsitle.
Tänan!

Re: KÜ hoovialal parkimine

08 Apr 2016, 16:26

KÜ esimees ainuisikuliselt ei saa Teie probleemi lahendada. Asjas selguse saamiseks peaksite tegema kirjaliku pöördumise KÜ juhatuse poole ja taotlema KÜ üldkoosoleku otsuse tutvustamist, millega on parkimise kord kortermaja kinnistus kindlaks määratud.
Asjaõigusseaduse § 74 lg 1 kohaselt võib kaasomandis oleva asja võõrandada või koormata, samuti asja või selle majanduslikku otstarvet oluliselt muuta ainult kõigi kaasomanike kokkuleppel. Antud juhul on tegemist parkimiskorra kindlaks määramisega kortermaja juurde kuuluval maal. Riigikohus on asunud seisukohale, et selline kokkulepe peab tagama kõigile korteriomanikele õiglase lahenduse ning selle küsimuse lahendamiseks tuleb kolleegiumi arvates saavutada kõigi korteriomanike konsensus. Riigikohtu lahend on kooskõlas asjaõigusseaduse § 74 lg sätestatuga. Antud küsimuse saab otsustada korteriühistu üldkoosolek, millest võtavad osa kõik korteriühistu liikmed. Seega parkimise korraldamine korteriühistule kuuluval maal on võimalik, kui parkimise korra kehtestamiseks saavutatakse kõigi korteriomanike nõusolek. Seega peaksite taotlema, et juhul, kui kortermaja kinnistul parkimise kord ei ole kindlaks määratud, tuleks selleks kokku kutsuda KÜ üldkoosolek ja vastav otsus on seaduslik, kui on saavutatud kõigi korteriomanike kokkulepe parkimise korra kohta. KÜ esimehe ähvardus Teie auto teisaldamiseks on ebaseaduslik. Kortermaja juurde erastatud kinnistu on kõigi korteriomanike kaasomandis ja seetõttu on ka Teil õigus kinnistut kasutada.


Vastas Vambola Olli.

Re: KÜ hoovialal parkimine

20 Apr 2016, 22:52

Tänan lugupeetud Vambola Olli

Vasta