Puuküürnik

Foorumi reeglid
Juristaitab veebi digitaalsesse arhiivi kuuluvad alates 2011. aastast kuni 2023. aasta 15. maini veebi teel esitatud küsimused ja juristide poolt antud vastused. Tähelepanu! Arhiivis ei uuendata ega kaasajastata arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik tutvuda ajakohase teabega.

Isikuandmete töötlemise kohta saate lähemalt lugeda siit.
Vasta

Puuküürnik

11 Okt 2015, 18:40

Tere,
Situatsioon on järgmine: Naisterahvas elab oma isiklikus individuaalelamus, mille ta sai oma omandusse 10 aastat tagasi peale oma mehe surma päranduse teel. Pärandis on sulaselgelt kirjas, et see naisterahvas on selle maja ainupärija ja ainuomanik, mingitest lisakohustustest ja üürnikest seal juttu ei ole. 17 aastat tagasi mehe elu ajal võeti mehe tahtmisel sinna majja elama mehe ema, ehk praeguse majaomaniku nüüdseks eksämm. Sellest ajast on sellel ämmal sinna majja ka sissekirjutus. Nüüd on olukord selline, et see eksämm, kes on tegelikult sellele majaomanikule täiesti võõras inimene, soovib seal majas teisel korrusel edasi elada vastu majaomaniku tahtmist. Sellel nn. ämmal on olemas pool maja samas asulas kahe peale oma teise pojaga. Samuti on tal võimalus elada oma lastelaste juures samas maakonnas, mida ta ka talviti kasutab. Suveks kolib aga jälle tolle naisterahva juurde elama vastu majaomaniku tahtmist. Mingit üüri ega rahalist kompensatsiooni ta majaomanikule ei ole nende seal elatud aastate eest maksnud. Nüüd võttis oma juurde elama veel ka allüürniku. Ise väidab see eksämmast puuküürnik, et temale meeldib seal elada ja tal on selleks täielik õigus, kuna on sinna sisse kirjutatud. Peale selle, et lihtsalt seal elab, terroriseerib ja tülitab ta pidevalt majaomanikku, nii et sellel ei ole omas majas hetkegi rahu. Majaomanik on probleemi lahendamiseks pöördunud kohaliku omavalitsuse poole, kes on vastanud, et nemad ei saa siin midagi teha, tal on siia sissekirjutus. Politsei ütleb ka, et nemad ei saavat füüsiliselt sekkuda, kui see puuküürnik vabatahtlikult ära ei koli. Olukord on tõesti absurdne - võõras inimene elab rahumeeli eravalduses ja keegi ei saa midagi ette võtta? Minu küsimused oleksid sellised: 1) Kuidas oleks sellel majaomanikul võimalik sellest puuküürnikust kiiresti vabaneda ja mida ta peaks omalt poolt selleks tegema hakkama? 2) Kas sissekirjutus annab õiguse elada eluruumis ilma eluruumi omaniku nõusolekuta? Tänud ette!

Re: Puuküürnik

13 Okt 2015, 19:10

Eksämm elab selles majas ikkagi kui üürnik. Tal võimaldati elama asuda majaomaniku nõusolekul ja tegemist on antud juhul tähtajatu üürilepinguga Üürnikust ei ole võimalik kiiresti vabaneda kuna võlaõigusseaduses on sätted, mis piiravad võimalust üürileping lühikese etteteatamise tähtajaga üles öelda.
Üürileandja on üürisuhtes üsnagi kehvas olukorras. Seda eriti juhtudel, kui üürnik keeldub välja kolimast. Kui on tegemist tähtajatu üürilepinguga, siis sellisel juhul on üürilepingu ülesütlemise etteteatamise tähtaeg kolm kuud. Avaldus üürilepingu ülesütlemiseks peab vastama võlaõigusseaduse § 325 lg 2 nõuetele. Vastasel juhul on üürilepingu ülesütlemine tühine. Üürileandja ülesütlemisavalduses peavad sisalduma vähemalt järgmised andmed:
1) üüritud asi;
2) lepingu lõppemise päev;
3) ülesütlemise alus;
4) eluruumi üürilepingu ülesütlemise puhul ülesütlemise vaidlustamise kord ja tähtaeg.
Kui üürnik keeldub välja kolimast, siis on võimalus pöörduda hagiga kohtusse ja taotleda vara välja nõudmist võõrast ebaseaduslikust valdusest. Hagi esitamine võib olla üsnagi kulukas, sest riigilõiv on sõltuvuses vara väärtusest. Hagi rahuldamisel mõistetakse menetluskulud muidugi välja vastaspoolelt aga juhul, kui vastaspool on varatu, siis võib menetluskulude korvamine Teile osutuda võimatuks. See on kurioosne olukord, kus omanik peab tegema suuri kulutusi, et saada tagasi oma valdusse üürile antud vara.

Üürilepingu ülesütlemiseks peate esitama üürnikele kirjaliku üürilepingu ülesütlemise avalduse koos põhjendustega, miks üürileping üles öeldakse. Üürilepingu ülesütlemine ei taga veel, et üürnikud eluruumi vabastavad. Juhul, kui üürnik keeldub eluruumi vabastamast, siis ei ole Teil muud võimalust, kui pöörduda kohtusse ja nõuda korter või elamu välja võõrast ebaseaduslikust valdusest. Loomulikult tuleb Teil kanda menetluskulud. Vastaja arvates oleks lihtsaim viis, kui Teil õnnestuks keelitada üürnik eluruumi vabastama.


Vastas Vambola Olli.

Vasta