Tere!
2002. aastal ostsime koos elukaaslasega maja, notariaalses ostu-müügi lepingus oleme omanikena kirjas mõlemad,kummalgi 1/2 kaasomandist.
2010. aastal kooselu lõppes ja kolisime koos lastega linna korterisse. Tookord jäi kokkuleppeks, et lapsed ja minagi võin majas käia. Poole aasta pärast tõstis ta minule kuuluvad asjad majast välja ja nii tookord kui ka mitmeid kordi hiljem on ta selgesõnaliselt teada-mõista andnud,et mina sinna majja (ega ka õue peale!) enam minna ei tohi. Olen korduvalt käinud välja variante, et ta kas maksaks mulle minu osa kaasomandist välja v müüks kõik ja jagaks saadud tulu võrdselt, kuid ta pole nõustunud. Samas viibib seal majas juba tema uus elukaaslane oma lastega ja ka minu lapsed käivad sinna, ning ta kasutab tervet maja.
Kui ma olen teinud ettepanekuid kaasomandi lõpetamiseks, kuid kokkuleppele pole saanud, kas siis ei jäägi muud üle, kui kohtusse pöörduda?
Kas on mingilgi moel võimalik, et kohus ei lõpeta kaasomandit, kuna meie ühised lapsed viibivad ühes kuus kolmel nädalavahetusel maal majas isa juures (selle põhimõttega, et ma peaksin nagu vabatahtlikult oma kaasomandist laste sealolemise pärast loobuma)? Kui tõenäoline on, et ta tasub kaasomandi eest, kui praegugi saan elatist vaid tänu tublile kohtutäiturile? Ja kui kohtutäitur on võlgade kättesaamiseks arestinud tema vara, kas see takistab minu nõuet?
Kuidas ja millal (kas enne v pärast kohut) toimub kaasomandi hindamine? Nagu ma olen aru saanud, tuleb mul kohtusse andmisel maksta riigilõiv, kuid mille alusel see määratakse?
Juhul, kui minu hagi rahuldatakse - kas mul on õigus nõuda, et teine pool peab hüvitama ka minu kohtukulud, riigilõivu ja esindajakulu ja kui tõenäoline on, et nii ka juhtub?
Ette tänades..