Tere.
Minu 17 aastane poeg ,piiratud juhtimisõigusega, sõitis autoga ja tema kõrval istus aastakümneid juhiluba omanud vanaisa, politsei pidas kinni ,kuna puudus minu kirjalik volitus, koostas politsei sõiduki juhtimiselt kõrvaldamise otsuse ja väärteo protokolli. Millega talle anti teada , et kohtuvälise menetleja juures on lahend kättesaadav kuuaja pärast. Otsuses oli määratud talle trahv 100 EUR. Nüüd kohe 18 aastaseks saama hakates minnes ARK-i, et registreerida eksamitele ja omandada esmane juhiluba selgus, aga et ta ei saa enne aasta möödumist trahvi tasumisest eksameid teha ja juhiluba omandada. Kas siis ühe teo eest saab kolm korda karistada, esiteks kõrvaldati roolist, siis määrati trahv ja aasta aega juhtimisõiguseta .
Ka on seaduses kirjas , et kui menetlusalune isik on 14-kuni 18 aastane teavitab kohtuväline menetleja väärteo protokolli koostamisest menetlusaluse isiku valikul viivitamata kas vanemat või muud seadusjärgset esindajat või eestkostjat, minule kui lapsevanemale aga keegi ei teatanud , et protokolli koostatakse. Liiklusseaduses on kirjas, et
§ 106. Auto ja mootorratta juhtimisõiguse andmine
(1) Auto ja mootorratta juhtimisõigus antakse ning esmane juhiluba väljastatakse isikule, kellel:
3) ei ole karistatust käesoleva seaduse §-s 201, 223, 224, 226, § 227 lõigetes 2–4, §-s 234, 236 või 237 sätestatud väärteo eest
Minu poega karistati just § 201 alusel.
Sama seaduse § punkt , aga ütleb
(6) Kui esmase juhiloa omajal on mootorsõiduki juhtimisõigus karistuseks ära võetud, tunnistatakse tema mootorsõiduki juhtimisõigus ja talle väljastatud esmane juhiluba kehtetuks.Kui isikule on antud mõne mootorsõiduki kategooria juhtimisõigus enne esmase juhiloa esmakordset väljastamist, siis nende mootorsõidukite kategooriate juhtimisõigust ei tunnistata kehtetuks. Mootorsõiduki juhtimisõigust ja uut esmast juhiluba võib ta taotleda pärast järelkoolituse läbimist ning liiklusteooria- ja sõidueksami edukat sooritamist.
Selle punkti peale öeldi mulle ARK-ist , et piiratud juhtimisõigus ei olegi juhtimisõigus, kuna mina loen sedusest välja, et enne esmase juhiloa esmakordset väljastamist antaksegi ju piiratud juhtimisõigusega juhiluba, siis nagu peaks ju saama ka minu poeg eksamitele ja esmase juhiloa omanikuks.
Kas siis kusagil on kirjas , et piiratud juhtimisõigusega ei oma juhtimisõigust või kas tõesti ta peab aasta aega ootama enne kui eksamitele saab.
Omades piiratud juhtimisõigust ja, et omistada esmane juhiluba tuleb ju nagu nii sooritada nii teooria-kui sõidueksam, aga aasta ilma sõitmata muudab palju ta sõidu oskusi kehvemaks. Kas annab asja vaidlustada või midagi teha.Kas on käitutud õigesti.